Skibene
på Holmen

Museet Skibene på Holmen er Danmarks ældste koldkrigsmuseum beliggende på det historiske Nyholm, lige overfor Toldboden ved Københavns havns nordlige ende.

På museet udstilles fregatten Peder Skram, torpedomissilbåden Sehested og ubåden Sælen.

Læs mere om museet Skibene på Holmen, dets åbningstider og priser samt oplevelser her.

 

Kontakt Skibene på Holmen

Adresse: Elefanten 2, 1439 København K
Tlf.: 32571316
E-mail: info@skibenepaaholmen.dk

Kort om skibene
på Holmen

Fregatten
Peder Skram

F352 Peder Skram var en dansk fregat. Skibet indgik i flådens tal fra 1966 og blev oplagt januar 1988. Udgik endeligt af flådens tal den 5. juni 1990 sammen med søsterskibet F353 Herluf Trolle.

Under den kolde krig var fregatterne Peder Skram og Herluf Trolle flådens kommandoskibe. Herfra ville den danske og vesttyske flådes invasionsforsvar af Nordvesttyskland og Danmark blive ledet.

Peder Skram var i stand til selv at deltage i forsvaret af Danmark og var til opgaven udrustet med både kanoner, missiler og torpedoer. Derudover var fregatterne hurtige og velsejlende, bl.a. i kraft af deres maskineri, hvor de var de første større orlogsskibe med en kombination af gasturbiner og dieselmotorer med stilbare skrueblade til at regulere farten.

Læs mere om fregatten Peder Skram her.

Vidste du:

At det var fra Fregatten Peder Skram, d. 6. september 1982 som utilsigtet affyrede et harpoon-missil, der havde kurs tværs over Sjælland og, hvor den ødelagde nogle sommerhuse.

Torpedomissil-båden Sehested

Torpedomissilbåden P547 Sehested udgjorde i årene 1975-2000 sammen med sine ni søsterskibe den såkaldte Willemoes-klassen – også kaldet ”Søheltenes skibe”.
Sehested blev bygget på Frederikshavn Værft fra december 1976 til maj 1977 og indgik i Flådens tal fra 18. maj 1978.

Willemoes-klassen var en danskproduceret torpedomissilbåd. Skibene var beregnet på, at indgå i søforsvaret af Danmark under den Kolde Krig. Der var tre hovedformål med skibene: De skulle være i stand til at sejle og manøvrere meget hurtigt (de kunne sejle op til og over 40 knob (omkring 74 km/t). De skulle have en kraftig bevæbning, og deres efterretningsudstyr skulle være omfattende.

Læs mere om torpedomissilbåden Sehested her.

Sehested er ejet at Nationalmuseet.

Vidste du:

At dennes kampkraft var på niveau med en destroyer fra 2. verdenskrig? Og havde en besætning på 24 mænd og kvinder ombord med trang plads.

Ubåden
Sælen

Ubåden Sælen, tidligere Uthaug, var en tysk bygget ubåd, fra midt tresserne, som sammen med Tumleren og Springeren i 1990 blev købt i Norge, hvor de havde været en del af Koppen klassen. Sælen blev grundet et forlis ud for Hesselø, først aktiv i den danske flåde i 1993. Efter en ombygning der omfattede isolering og installation af køleanlæg gjorde den tjeneste i middelhavet.

Under den 3. Golfkrig (operation IRAQI FREEDOM) tog Sælen i 2003, primært i forbindelse med efterretnings opgaver i Hormuz strædet, del i Irak krigen.

Efter det politisk blev besluttet at nedlægge ubådsvåbnet i Danmark, blev kommandoen strøget på de tilbageværende ubåde Springeren og Sælen. Springeren ligger nu på Langelandsfortet, og Sælen er i dag placeret som museumsskib på Bradbænken, i forbindelse med Skibene på Holmen.

Læs mere om ubåden Sælen her.

Sælen er ejet at Nationalmuseet.

Vidste du:

At Sælen var i norsk tjeneste i 25 år før den blev dansk i 1990 og at den deltog i Irak krigen i 2003 og den er Danmarks sidste ubåd.